Dette er interiørtrendene i vår – slik får du stilen

Grønn stue med puff, stålampe, lenestol og en gammel sengebenk full av puter.
Broderitavle med “home sweet home” på en tapetsert vegg
Ingenting er så fint som det som er hjemmelaget, så sett i gang med et håndarbeidsprosjekt du lenge har tenkt på, eller lær deg noe nytt.

I 2024 kan du la deg forføre av fargerike mønstre, blande stilarter eller gå for myk minimalisme. Hvilken av vårens trender foretrekker du?

Slipp inn lyset og pynt med blomster og friske farger – våren er på vei!

Denne våren henter vi interiørinspirasjon både fra 70-, 80- og 90-tallet, og lar oss forføre av høy champagneføring, bohemsk livsstil og glamour fra 1800-tallets La belle époque i Paris.

– Denne trenden gir oss festfølelse! Det er gøyale tekstilmønstre, puter med forskjellige frynser samt sofaer og stoler med kapper og rysjer, sier interiørstylist Christine Hærra i Drømmefabrikken.

Du kan også la deg inspirere av den lune og hjemmekoselige trenden cottage core, med myke tekstiler, blomstrete mønstre og små komposisjoner av ting.

Eller den folkloristiske trenden med håndbroderte puter og duker, flettede kurver, filleryer, vevde tepper og keramikk.

Når det kommer til vårens fargepalett er grønn en av årets mest trendy farger, og gusjete gulgrønn og den friske fargen til en umoden banan vil utvilsomt friske opp hjemmene våre denne sesongen.

De nye nyansene av grønt er en perfekt match med beige og militærgrønne toner. Gammelrosa, brunt og klar rød er andre farger du vil se mer av i vår.

Er du i tvil om fargen passer hjemme hos deg, kan du teste ut med tekstiler som puter, pledd og gardiner, eller en pakke servietter.

– Du trenger ikke benytte kun én farge, du kan bruke flere. Tenk over hvilke farger du liker og føler deg vel med, råder Hærra.

Her er 7 vårlige fornyelser til hjemmet ditt i 2024:

1. Pynt opp med tradisjonelt kunsthåndverk

Har du lenge lurt på å finne fram broderinåla eller symaskina, er denne våren en strålende anledning for det. Kunsthåndverk og gamle håndverkstradisjoner er veldig i tiden, og minner oss om hvor vi kommer fra, og ikke minst gir det oss et avbrekk fra sosiale medier og heftige nyheter.

Finn fram og dekorer hjemmet ditt med gjenstander som er hjemmelaget, som for eksempel flettede kurver, vevde tepper eller pynteputer med broderimotiv.

Dette kan gjerne være en del av et hobbyprosjekt! Meld deg på kurvfletting, sy nye gardiner, spikk en hest eller broder et bilde, en duk eller kanskje en pute?

Kvinne med forkle som sitter og fletter en kurv
Bukett med rosa og lilla blomster med lilla sløyfe, plassert på en stol
Vårbord med rosa tulipaner i en vase og en halvknytt sløyfe
Piff opp et bord, en stol eller en vegg med en sløyfe!
Koselig britisk interiør med to kurvstoler og et firkanta bord i et blåmalt rom, med blomstrete gardiner og vegghylle med tallerkener

2. Sett en sløyfe på det

Sløyfer passer ikke bare i håret, men er også et svært dekorativt element i interiørsammenheng i vår. Instagram har krydd av dekorative sløyfer i alle slags størrelser i det siste, og ifølge eksperten er vi på ingen måte lei enda.

– Du kan pynte med sløyfer på lysestaker, på glass, på dører og stoler. Det er utrolig mange muligheter, forteller Christine.

3. Skap lun stemning med gardiner

Denne våren kan du trygt fylle hjemmet ditt med ulike tekstiler, og gardiner er et viktig aspekt. Invester i gardiner av tynn ull eller lin for et lunt og eksklusivt uttrykk.

Og nøl ikke med å henge opp forheng under kjøkkenbenken, på badet eller vaskerommet, gjerne i en frisk og vårlig farge som rosa, rød eller nye nyanser av grønt, som gusjegrønn og limegrønn.

Rosafarget mønster av typen scallop
Bølgemønsteret «scallop» kommer i mange varianter i vår, også på gardiner og markiser.
Et spisebord foran en verandadør med hvit og rød duk, dekket med diverse keramikkgjenstander og en vase med blomsterstilker.
Dekk et koselig vårbord med kopper, fat, krus og boller i keramikk.

4. Ta bølgene med inn

Organiske former har lenge vært å se i de norske hjem, og vi elsker disse myke formene. Årets heteste bølgeform er småbølgete og kalles «scallop», som betyr kamskjell.

– Denne bølgekanten finnes overalt i vår; på duker, servietter, puter, gardiner, rundt speil og malt rett på veggen, forteller Christine.

5. Dekk med mønstrete keramikk

Uansett om det er en vanlig frokost, helgebrunsj eller bursdag, blir det fest når du dekker på med servise med blomstermønster! Og i vår er det aller mest trendy å dekke bordet med keramikk av typen fajanse, som er laget av leire brent ved lave temperaturer.

– Serviset skal helst være småmønstrete, gjerne med blomster. Pynt med duk og servietter i en frisk farge og blomster i en farget vase med stett – og vips så har du et skikkelig lekkert vårbord!

Fargerik tallerken med fugl- og blomstermønster
En bukett roser i en keramikkvase og tre bøker på en pidestall
Peon- og rosebukett i glassvase med sløyfe på en pidestall
Har du ingen pidestall, tar det ikke lang tid å lage en selv. Bruk det du har!
Divan med puter og pledd foran en bokhylle med bøker og pyntegjenstander
Bøker skal igjen fylle bokhyllene, og gjerne sammen med pyntegjenstander eller ting du samler på. Lag flotte komposisjoner og vis fram tingene du er glad i.

6. Pynt med pidestall

Vakre blomster og frodige planter er kanskje det som skaper aller mest vårstemning. Og plantene eller pyntegjenstandene kommer virkelig til sin rett på et av vårens mest trendy møbler, nemlig pidestallen.

– I vår finner du både søyleformede og rektangulære pidestaller, i ulike størrelser som passer behovet ditt. Sett gjerne flere ved siden av hverandre, og varier med ulike høyder for et ekstra fint uttrykk, tipser interiørstylisten.

TIPS!

Bygg din egen pidestall! Du kan for eksempel bruke et støperør i papp, rundstaver delt i to og et brett eller plate av tre, eller hva med en gammel lampeskjerm? Du finner mange gode tips på Pinterest.

7. Pynt opp i bokhylla

I vår skal bøkene tilbake i bokhylla, for nå vil vi vise at vi er opptatt av mer enn å bare stirre på mobilen.

I tillegg til bøker, er bokhyller generelt en perfekt måte å vise fram det som betyr noe for deg, tipser interiøreksperten.

Her kan du dandere og lage små utstillinger av alt fra historiebøker og håndspikkete figurer, til porselenshunder og tebokser. Hva enn du liker! En av vårens trender er nemlig å vise frem hvem du er gjennom interiøret, og skape din egen personlige stil.