Vårmote – sko deg for en ny sesong

Halvfigur av bein på dame med røde ballerinasko og hvit kjole, og mann med beige dressbukse og mørke skinnsko, som står i et parkområde. Foto.
Lyse ballerinasko med diamanter i sølv  
Nærbilde av dameben med jeans og ballerinasko med svart sløyfe, sittende på en stol. 
Nærbilde av føtter med metallisk neglelakk og tre par sølv ballerinasko med glitter
Om du skal investere i et par nye vårsko i år, er ballerinaskoen et hett tips! Aller mest trendy er det å ha et par i en metallisk farge eller med pynt.

Kom sol, kom sko! Flip-flops, ballerinasko og sneakers: Dette er skoene som dominerer trendbildet våren 2024.

Det finnes neppe et sikrere vårtegn for moteentusiaster enn å bytte ut tunge vintersko med lette vårsko.

I vår er det lov å trå til «litt ekstra» når det kommer til skotøyet, og virkelig la føttene skinne! Trendbildet er nemlig preget av både metalliske og glitrende farger som sølv og gull – det er jo tross alt OL i Paris i år.

For gutta er det minst ett sikkert vinnerkort blant skotrendene denne våren. Mer om det nederst i artikkelen.

Vi har tatt en prat med stylist og motejournalist Cecilie Mevatne om hva som rører seg på skofronten i år, og hva slags type antrekk du kan style vårskoene med.

Her er noen av de største skotrendene for våren 2024:

Ballerinaskoen holder koken

Det virker som at ballerinaskoene har kommet for å bli. Og det er kanskje ikke så rart, ettersom de både er behagelige å gå i – og kan brukes til både hverdag og fest.

– I vår kan du finne en ballerinasko for enhver smak og anledning, men aller mest trendy er et par i en metallisk farge, sier Cecilie.

Skal du være litt ekstra fin kan du også trygt velge et par ballerinasko som har smykkende dekor eller glitrende pynt.

– Eller du kan gå for et par i trendfargen rødt, som hever et hverdagslig antrekk på et blunk!

Den klassiske ballerinaskoen er både stilfull og søt, og en sikker vinner til både kjole, shorts, skjørt og bukse, ifølge eksperten.

– Jeg synes det er spesielt fint med ballerinasko til et par rette, klassiske jeans og en krisp hvit skjorte, som sklir rett inn i en av vårens store trender – klassisk «quiet luxury», sier Cecilie.

Ballerinaskoen er en perfekt backup

Skal du på fest? Et par ballerinasko er ypperlig å ha i veska som backup for høye hæler, om du skulle få vonde føtter i løpet av kvelden. Vårens skotrender finner du på senteret!

Nærbilde av to par ben på brygge med flip flops
Både flip-flops og stilfulle slippers gjør føttene dine trendy i vår. Velg mellom et par i plastmateriale, eller gå for en skinnvariant om du vil være litt ekstra fin.
Nærbilde av to par føtter med flip flops i gull og bronse
Brune semsket sandaler med hæl og åpen tå, med appelsinplante og oransje teppe i bakgrunnen.
Nærbilde av sorte Mary Janes med prikkete sokker 

Hot med flip-flop

Selv om flip-flops gjorde sitt inntog i Norge allerede på 1960- og 70-tallet, har de kanskje aldri gått helt av moten. I 2024 er de enda mer trendy, ifølge stylisten.

Sandalen, som for mange er forbeholdt stranda og Syden-liv, kan nemlig i vår kombineres med både jeans, shorts, skjørt og kjole – både til hverdags og fest.

– Gå for en skinnvariant om du vil se mer pyntet ut og likevel ha en laidback stil. Brune eller sorte skinnsandaler er et tidløst og klassisk valg, sier Cecilie.

Behagelige slide-in-sandaler eller slippers er også trendy å sko seg med i vår. Se for deg den typen man ofte får på spa og finere hoteller. Praktisk når du ønsker å se fin ut og samtidig trenger et par sko som er enkle å ta av og på.

Åpen tå og stropper

Det virker som at tærne skal ut på vift i vår, for i år kommer både sandaler, hæler og ballerinasko – og til og med høye støvletter – i varianter med åpen tå.

– Så når kjolen skal på i festlige lag i vår er et par sandaler med litt hæl og åpen tå et perfekt valg! sier Cecilie.

Sko med stropper er også tilbake i år igjen! Enten du går for et par klassiske Mary Janes, eller et par høye hæler, er du stilfull om du velger en variant med stropp over foten i år. Ekstra trendy er par i rødt eller hvitt, og med et par søte sokker i.

– Et par Mary Janes kan gi vårkjolen et ekstra feminint preg, eller gi en røffere og hverdagslig jeanslook et søtere preg, sier Cecilie.

Tips!

Ikke glem neglelakken! Med sko som flip-flops og åpen tå i trendbildet, er det bare å leke seg med fargerik og fin neglelakk for å virkelig sette prikken over i-en på vårføttene!

To venner sitter i trapp utendørs med hvite og fargerike sneakers
Et par freshe sneakers er nok vårskoen over aller vårsko. I år er det ekstra lov til å finne noen i en fresh farge, eller med en kul detalj.
Nærbilde av føtter med grønne og beige sneakers mot gul bakgrunn

Sneakers med det lille ekstra

Sneakers er et sikkert kort i enhver vårskogarderobe – og den perfekte overgangsskoen fra småkjølige vårmorgener til varme sommerkvelder.

Skal du anskaffe et par nye i vår, kan du trygt gå for et par som skiller seg litt ut, ifølge stylisten.

Siden klesmoten er mer klassisk nå, kan det være gøy å kombinere et antrekk med et par joggesko som har noe ekstra ved seg, sier Cecilie.

Hun anbefaler å gå for et par med innslag av en knallfarge du liker, eller som har noen kule detaljer litt utenom det vanlige. Her er også det metalliske midt i blinken.

Siden hvitt også er i vinden, trår du heller ikke feil med et par klassiske Adidas- eller Nike-sko i vår.

– Du kan fortsatt sverge til et par Adidas Samba og likevel være trendy, sier Cecilie, og legger til:

– Style dem gjerne med noen fine sokker til et mini-skjørt!

Nærbilde av mannehender som knytter svarte loafers

Vårens sko for herrer

For motebevisste menn er det flere sikre kort i vår. Loafers er fortsatt i vinden, og passer ifølge eksperten til de fleste klesstiler, ettersom de finnes i utallige varianter. De er også komfortable, og kan styles både til hverdags og fest.

– Velg gjerne et par brune eller mørkeblå i semsket eller gå for et par i klassisk skinn, som kan kombineres til det meste, sier Cecilie.

Et par sneakers er også opplagt å ha på skohylla i vår, og på dagene med litt mer ruskete vær er et par boots à la Timberlands trygge valg for gutta.

– Om det blir for varmt eller for tungt å gå i, er et par tekniske joggesko et godt alternativ, sier Cecilie.

Også tresko-varianten av Birkenstock-sandalen, den med lukket tå som motebevisste damer har lagt sin elsk på, har inntatt herremoten denne våren.

– Det samme har Mary Jane-skoen, som det forøvrig også er helt lov å ha sokker i, tipser stylisten.